მოგესალმები სტუმარი • რეგისტრაცია • შესვლა

პოპულარული

ჩვენი გამოკითხვა

Оцените мой сайт
სულ პასუხი: 7

სტატისტიკა

მთვლელი :
Анализ сайта онлайн
ონლინი :
სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
საიტზეა :

Шаблоны для Юкоз спортивной тематики

მთავარი » ფაილები » საინტერესო

ქართული ღვინის გზა ჩვენს ქვეყანაში და მსოფლიო ბაზა
11.01.2015, 21:55

ღვინის სახეობები
რქაწითელი-ვაზის ეს თეთრყურძნიანი ჯიში,შეიძლება ითქვას კახური ტრადიციული ღვინის მთავარი წინაპირობაა.იგი კახეთის ვაზის ჯიშთა ჯგუფს ეკუთვნის და საქართველოში ყველაზე მეტადაა გავრცელებული.ამას გარდა იგი ფარდოდაა გავრცელებული საქართველოს სხვა რეგიონებშიც და ქვეყნის ფარგლებს გარეთ.რქაწითელის ჯიშიდან საქართველოში დგება მაღალი ხარისხიანი კლასიკური(ევროპული) და კახური ტრადიციული (ქვევრის) ღვინოები როგორიც სუფრის,ასევე მხარის და ადგილწარმოშობის. 

 

საფერავი - სუფრის მშრალი წითელი ორდინალური ღვინო, ამავე დასახელების ყურძნის ჯიშისაგან დამზადებული. ღვინო მზადდება წითელი მშრალი ღვინომასალების დამზადების ტექნოლოგიური ინსტრუქციის მიხედვით. მზა ღვინო არის ბროწეულისფერი. კონდიციებია: სპირტი-10.5-12.5% მოც. ტიტრ. მჟავიანობა-5.0-7.0გ/დმ³. ღვინო გამოირჩევა მძლავრი ექსტრაქტულობით, რომელიც შეხამებულია დიდ გემურ ჰარმონიასთან და მდიდარ ბუკეტთან. მიირთვით ფრინველის და ღორის ხორცთან, ყველთან ერთად.


ქისი - სუფრის თეთრი მშრალი სამარკო ღვინო, რომელიც მზადდება ამავე სახელწოდების ყურძნის ჯიშისაგან. სუფრის მშრალი ღვინოების დამზადების ევროპული ტექნოლოგიური სქემის მიხედვით. მზა ღვინო არის ღია ჩალისფერი, კონდიციებია: სპირტი-10.5-11.5%მოც., ტიტრ. მჟავიანობა 4.5გ/დმ³, შაქარი0.2გ/დმ³. მიირთვით ზღვის ნობათთან, ფრინველის ხორცთან, ხილთან და ყველთან ერთად.

 

მწვანე - სუფრის თეთრი მშრალი ევროპული ტიპის ღვინო, დამზადებული ამავე დასახელების ყურძნის ჯიშისგან. ახალგაზრდა ღვინო "მწვანის" განსაკუთრებულ ღირსებას წარმოადგენს მისი იშვიათი ძლიერი და სასიამოვნო ჯიშური არომატი. ღვინო არის ნაზი და ჰარმონიული. მზა ღვინის კონდიციებია: სპირტი - 10.5-11%, ტიტრ. მჟავიანობა - 5-6.5%. მიირთვით ზღვის ნობათთან, ფრინველის ხორცთან და ყველთან.

 


უსახელაური გამოირჩევა მაღალი ხარისხით, ბუნებრივად ნახევრადტკბილია და სუფრის წითელ ღვინოდ გამოიყენება

თავკვერი კლასიკური ქართლური წითელი ღვინოა. "ოკამის" ეს ღვინო ბროწეულისფერია, სიძველის ნიშნებით (დაკრავს აგურისფერიც), საშუალო გამჭვირვალობით. აშკარად იგრძნობა გადამწიფებული ხილის, ზღმარტლის, მცირე ნეშომპალის, ტყის სურნელი. ჩანს ძველი მუხის ტონებიც (ოღონდ არა ვანილის და ახალი მუხისთვის დამახასიათებელი სხვა სურნელები), ხილისა და კენკრის თავდაპირველი გემოში კი გარკვეული დროის შემდეგ ტყავის ნიუანსებიც ჩნდება. თავკვერისთვის საკმაოდ ტანინიანია, თუმცა ღვინოს უფრო საშუალო სხეულიანი ეთქმის. გემოზე ნაზია და სასიამოვნო.


ჩინური - სუფრის თეთრი მშრალი ორდინალური ღვინო. მზადდება ამავე დასახელების ყურძნის ჯიშისაგან, რომელიც სპეციალიზირებულია საქართველოში, ქართლში. ჩვენი კომპანიის მიერ აღნიშნული ყუღძნის ჯიშის ვაზი ექსპერიმენტის სახით აღმოსალეთ საქართველოში, სიღნაღის რაიონის სოფელ ხორნაბუჯის მიმდებარე ტერიტორიაზეა გაშენებული. ნაჩვენები შედეგები დამაკმაყოფილებელია ამ ჯიშის ყურძნისგან მზადდება ევროპული ტიპის სუფრის თეთრი მშრალი.
ჩხავერი- ქართული ტექნიკური ჯიში დამწიფების გვიანდელი ვადით იგი ეკუთვნის შავი ზღვის აუზის ეკოლოგიურ-გეოგრაფიულ ჯგუფს. ფოთლები საშუალო, მომრგვალო სამფრთიანი, მტევანი საშუალო ცილინდრული. მარცვალი საშუალო, მუქი-წითელი, თხელი კანი, ხორციანი რბილობი. პერიოდი დაკვირტვიდან ყურძნის ტექნიკურ სიმწიფემდე, ხორნაბუჯის ტერიტორიაზე 218დღეა. აქტიურ ტემპერატურათა ჯამის 3880ჩ პირობებში. მოსავლის აღება ხდება ნოემბერში. ჯიში მდგრადია ფილოქსერასადმი ზიანდება სოკოვანი დაავადებებით, განსაკუთრებით მილდიუთი. შაქრიანობა არანაკლებ 22%-ისა. ჩვნს კომპანიაში ჩხავერის ჯიშის ყურძნისაგან მზადდება ნახევრადტკბილი ღვნო "ჩხავერი". ამავე ჯიშის ღვინომასალა რქაწითელისა და ჩინურის ჯიშის ღვინომასალებთან ერთად კუპაჟში გამოიყენება თეთრი ცქრიალა ღვინის დასამზადებლად.

ხიხვი- ქართული ტექნიკური ჯიში დამწიფების გვიანდელი ვადით. ფოთლები დიდი, მრგვალი, სამფრთიანი. მტევანი საშუალო მმომწვანო ყვითელი ფერის. გარჯული ლაქებით მზის მხარეს. რბილი კანით, წვნიანი რბილობით. პერიოდი დაკვირტვიდან ყურძნის ტექნიკურ სიმწიფემდე, ხორნაბუჯის ტერიტორიაზე 150დღეა. აქტიურ ტემპერატურათა ჯამის 3100 c პირობებში მოსავლიანობა 60-80ც/ჰა. ჯიში მდგრადია ფილოქსერასადმი, ყინვაგამძლე და გვალვაგამძლეა. ნაკლებად ზიანდება მილდიუთი და ძლიერ ოიდიუმით. შაქრიანობა არანაკლებ29%-ია ჩვენს კომპანიაში ხიხვის ჯიშისაგან მზადდება ჯიშური მაგარი თეთრი სამარკო ღვინო "ხიხვი". ასევე ეს ჯიში გამოიყენება, რქაწითელის მწვანეს ჯიშებთან ერთად კუპაჟში, მაღალხარისხიანი ღვინის, კახური ტიპის, "რქაწითელი ხორნაბუჯულის" დასამზადებლად.

კატეგორია: საინტერესო | დაამატა: TommsoN
ნანახია: 985 | რამოტვირთვები: 0 | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
avatar